Die rustige uitstraling is geen schijn: Berry Kanne (1963) is niet het type om te twijfelen of ongeduldig op te springen. Wat hij doet, wil hij goed doen. ‘Ik wilde meer met mijn plezier in auto- en motorrijden. Het rijden zelf vind ik geweldig, maar ook de beheersing van de techniek.’

Berry is geboren en getogen in Apeldoorn en woont nu al meer dan tien jaar heel tevreden in Loenen. Hij heeft drie kinderen; twee jongens en een meisje. Na de MAVO volgde hij de opleiding MTS Werktuigbouwkunde. Daarna had hij bijna twintig jaar lang een eigen bedrijf dat kunststof buizen bewerkte ten behoeve van bodemonderzoek. Toen was het tijd voor iets anders.

‘Les geven en bezig zijn met auto’s en motoren leek me hartstikke gaaf. Ik houd ervan om iets uit te leggen, iemand iets te leren; mooi. Zeker in een een-op-een-situatie zoals tijdens een rijles. Ik volgde alle opleidingen tot rij-instructeur en ben inmiddels ook bevoegd tot het geven van motorrijles.’

Thuis ‘sleutelt en klooit’ hij aan auto’s, motoren en andere apparaten. Maar hij bakt net zo goed een appeltaart met zijn dochter. Een spannend boek en goede muziek horen erbij. ‘Ik vind het prima als iemand een USB-stick met favoriete muziek meeneemt voor tijdens de les. Het moet natuurlijk niet afleiden, maar een ontspannen sfeer is wat mij betreft een voorwaarde voor een goede les.’

‘Ik ben rustig, ja, maar geen tuthola.’ Hij grijnst breed. ‘Flexibiliteit en enthousiasme vind ik belangrijke eigenschappen van een rij-instructeur. Het gaat in de eerste plaats om het rijden. Een uur rijles betekent ook echt een uur rijles.’